از وقتی که بانک مرکزی سامانه یکپارچهای به نام صیاد را راهاندازی کرد تا برای مشکل چکهای برگشتی راهحلی پیدا کند، صاحبان دسته چک هم باید مورد اعتبارسنجی قرار میگرفتند و هم وضعیت چکهای سابقشان استعلام میشد. این بررسیها هم نیازمند ثبت چک صیادی در سامانه صیاد بود. اما نحوه ثبت چک در سامانه صیاد و استعلام و انتقال آن به چه صورت است؟
برای ثبت چک صیادی در سامانه صیادی، ابتدا باید وارد همراه بانک یا اینترنت بانک همان بانکی شوید که چک را برایتان صادر کرده است. بعد از ورود به همراه بانک اقدام به ثبت مشخصات چک میکنید. اگر هم همراه بانک یا اینترنت بانک ندارید، در سایت رسمی بانکها قسمتی به نام سامانه مدیریت چک صیاد وجود دارد. این سامانه هم امکان ثبت چک صیادی را به مشتریهایی میدهد که همراه بانک یا اینترنت بانک ندارند. نحوه ثبت چک در سامانه صیاد تقریبا در همه بانکها تا حد زیادی مشابه یکدیگر است.
هر جایی که قصد انجام این کار را داشته باشید – اپلیکیشنهای مجاز پرداخت، همراه بانک یا اینترنت بانک و سایت بانک- شیوه کار مشابه است. این همسانی و یکپارچگی هم به این دلیل است که مشتریان برای ثبت چک صیادی با مشکلی مواجه نباشند.
نکته: اگر کسی چک برگشتیای دارد که رفع سوءاثر نشده است، امکان ثبت چک جدید را در سامانه صیاد نخواهد داشت.
بعد از ثبت اطلاعات چک، صادرکننده آن را تحویل گیرنده چک میدهد. کسی که چک به نامش صادر شده هم باید وارد سامانه چک صیادی شود و چک را استعلام کند. گیرنده چک باید اقلامی را که روی چک ثبت شده با اطلاعاتی که در سامانه ثبت شده مطابقت بدهد و از اینکه چک به نفع او ثبت شده، اطمینان پیدا میکند. در صورتی که تمام اطلاعات صحیح بود و مشکلی در مطابقت وجود نداشت، تایید خودش را در سامانه اعلام میکند.
گیرنده چک بعد از تایید چک، دو راه برای استفاده از آن دارد:
سامانه ثبت چک صیادی امکانات مختلفی دارد. در قوانین جدید، دیگر خبری از پشتنویسی چک برای انتقال آن به فردی دیگر نیست و اگر کسی بخواهد چک صیاد را به فردی دیگر انتقال بدهد، باید مراحل ثبت چک در سامانه صیاد را تکمیل کند و بعد از وارد کردن شناسه ۱۶رقمی چک، کد ملی صاحب جدید را ثبت کند. تحویلگیرنده جدید هم بعد از اینکه برگ فیزیکی چک را تحویل گرفت، باید آن را در سامانه صیاد تایید کند. فراموش نکنید برای انجام هر کدام از این کارها در اپلیکیشنهای پرداخت، باید شماره همراه به نام خود فرد باشد.
تمام افرادی که قصد استفاده از چک را دارند، باید وارد سامانه ثبت چک صیادی شوند و بعد از ثبتنام آن را تحویل گیرنده بدهند. اما اگر ثبت چک صیادی به مشکل بخورد، چه اتفاقی میافتد؟ در صورتی که چک در سامانه ثبت نشود، مشمول قوانین صدور چک نمیشود و برگهای غیررسمی است که نشان میدهد از فردی طلب دارید.
برای همین هم اگر چکی در سامانه ثبت نشده باشد، در صورت وصول نشدن برای تحویل گیرنده حق قضایی ایجاد نمیکند. ضمن اینکه با انجام مراحل ثبت چک در سامانه صیاد، دریافت و انتقال آن، احراز هویت فرد و استعلام خوشحسابی صادرکننده چک هم بررسی میشود و گیرنده چک با خیال آسودهتری اقدام به معامله خواهد کرد.
بعد از ثبت چک صیادی، صاحب نهایی چک در تاریخ سررسید آن، میتواند با مراجعه به هر کدام از شعبههای بانک صادرکننده چک مبلغ چک را وصول و به حسابش واریز کند. بانک هم بعد از انجام استعلامهای لازم از سامانه صیاد، مبلغ چک را به ذینفع میدهد. چنانچه حساب فرد صادرکننده چک کسری موجودی داشته باشد، صاحب نهایی میتواند تمام مبلغ موجود در حساب را از بانک بگیرد و مابقی کسری مبلغ چک را هم از دیگر حسابهای فرد صادرکننده در همان بانک طلب کند.
اگر هم موجودی حسابهای بانکی کسی که چک را صادر کرده، از مبلغ چک کمتر است و امکان تامین و وصول چک وجود ندارد، طی ۲۴ساعت تمام حسابهای فرد صادرکننده چک در تمام بانکها مسدود خواهد شد. فلسفه راهاندازی سامانه ثبت چک صیادی و دردسرهای آن برای همین است که هیچ فردی امکان دادن چک بدون پشتوانه برای دفعات متوالی را نداشته باشد و در صورت برگشت خوردن اولین چک، تمام حسابهای بانکیاش مسدود خواهد شد.
تمامی درگاههای بانکی امکان ورود به سامانه چک صیادی را دارند. همراه بانک، اینترنت بانک و حتی اپلیکیشنهای پرداخت امکان استفاده از سامانه چک صیادی را برای متقاضی فراهم میکنند. علاوه بر اینها برنامکهای موبایلی زیادی هم این کار را برای متقاضیان انجام میدهند؛ فهرست برنامکهای موبایلی مجاز هم در سایت shaparak.ir موجود است و به راحتی میتوانید یکی از این برنامکها را روی گوشی موبایلتان نصب کنید.
اگر هم میانهای با تکنولوژی و اینترنت بانک و گوشی هوشمند ندارید، هنوز یک راه دیگر باقی مانده است. کافی است به یکی از دستگاههای خودپردازها مراجعه کنید. 21 بانک خدمات سامانه چک صیادی را روی دستگاههای خودپردازشان فعال کردهاند و میتوانید از طریق آنها هم مراحل ثبت و تایید چک صیادی را انجام بدهید. آخرین مسیر برای ثبت چکهای صیادی هم پیامک کردن به سرشماره 4040701701 است.
برای خیلیها این سوال پیش میآید که وقتی چکی را دریافت میکنند، از کجا تشخیص بدهند چک صیادی است یا نه. چکهای صیادی مشخصاتی دارند که با دیدن آنها گیرنده میتواند اصالت چک صیادی را بررسی کند:
مهمترین مزیت ثبت چک در سامانه صیاد، مطلع شدن از سوابق صاحب چک است. برای اینکه بدانید فردی که با او معامله میکنید، در گذشته چکی صادر کرده که برگشت خورده یا نه، به راحتی میتوان استعلام وضعیت اعتبار صادرکننده چک را گرفت. گرفتن استعلام به راحتی مشخص میکند صادرکننده چک آدم خوشحسابی بوده یا نه. مثلا اگر کسی وضعیت استعلامش قرمز باشد، یعنی اعتبار خوبی ندارد و فرد قابل اعتمادی نیست.
برای گرفتن استعلام وضعیت اعتباری صادرکننده چک چند راه وجود دارد؛ اولین راه رفتن به پورتال بانک مرکزی به آدرس www.cbi.ir است. راه بعدی هم ورود به سامانه پیامکی ۷۰۱۷۰۱ و بررسی سوابق صاحب چک است. برای انجام استعلام هم کافی است شناسه ۱۶رقمی بالای چک صیاد را در کادر «شناسه صیادی» وارد کنید و نتیجه استعلام را ببینید. به همین سادگی از سوابق چکهای برگشتی صاحب آن باخبر شده و تصمیم نهایی را برای قبول کردن یا نکردن چک میگیرید.
نظر شما درباره این مطلب
نام شما : * تکمیل شود
ایمیل شما :
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظرات کاربران ( 0 دیدگاه )
دسته بندی مطالب
اخبار و رویداد ها
سرمایه گذاری
وام و تسهیلات مالی
آموزش های وام و چک
بازارمالی
بررسی
بورس
جدیدترین مطالب
سامانه اعتبارسنجی چیست
نحوه دریافت وام فرزندآوری در سال 1403
اختصاص وام ازدواج به فرزندان بازنشستگان
جزئیات مبلغ و اقساط وام جدید مسکن
کارت مرابحه و مزایا و معایب آن
وام ساخت مسکن ۸۰۰میلیون تومان شد
آرشیو مطالب
مطالب مشابه
ثبت نام وام بازنشستگان کشوری
راهنمای دریافت وام گردشگری
قرارداد انتقال حق امتیاز وام
وکالت در امور بانكی
سامانه پیامکی استعلام چک صیادی
پربازدید ترین مطالب
سرمایه گذاری با درآمد ثابت
بهترین راه های سرمایه گذاری
روش برگشت زدن چک
بهترین کیف پول بیت کوین
اهرم مالی چیست
تبلیغات
اونیکس اولین و معتبرترین سامانه درج آگهی می باشد که برای مشاوره و تسهیل امور یافتن خدمات هموطنان عزیز راه اندازی شده است.
اونیکس مرکز مشاوره و مرجع ثبت اگهی شرکت های خصوصی و دولتی می باشد که خریداران میتوانند در اونیکس به سادگی از تسهیلات این شرکت ها بهره مند شوند.
جهت آشنایی با نحوه کار سایت اونیکس و چگونگی دریافت اطلاعات آگهی دهندگان اینجا را کلیک کنید
صفحه نخست
آگهی ها
پروفایل
پشتیبانی